( @NurShuhadaOEO )
09:51 Sunday, 6 January 2013
Kelebihan Menyimpan Janggut
Assalamualaikum ;)

Tajuk Untuk Kali Ini Ialah => Kelebihan Menyimpan Janggut .
pergh dah macam nak bercerita atas pentas pula kan :P
hehew..

Bismillahirrahmanirrahim / بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
Subhanallah walhamdulillah wala ila ha ilallah 

--------------------------
 Sunnah Menyimpan Janggut 

Janggut selalunya tumbuh di bahagian dagu dan pipi. Dan Menyimpan Janggut Ini juga 
Adalah Sunnah Rasulullah s.a.w. yang sangat di tuntut oleh kaum Adam.
Rasulullah s.a.w. menggalakkan Muslimin sekalian menyimpan janggut dengan ukuran
lebih kurang segenggam
.


 
Hukum mencukur janggut mengikut mazhab Syafi'i adalah makruh. Namun kita dibolehkan menipiskan janggut agar ia berada dalam keadaan yang terurus dan kemas .

. KELEBIHAN MENYIMPAN JANGGUT .

1- Janggut lelaki mengandungi Hormon Testosterone yang amat diperlukan untuk kesuburan wanita.
2- Janggut boleh melindungi Kelenjar Sebum di bahagian muka daripada terkena Acne Vulgaris Bacteria 
oleh sebab itu, ia dapat melindungi seseorang daripada jerawat . . 
3. Menghangatkan kawasan muka dan melindungi dagu daripada bahaya .
4. Lebih panjang dan tebal janggut seseorang , dia sepatutnya akan menjadi lebih bijak
5. Menghindarkan daripada mendapat penyakit tekak dan gusi .

6. Mengelakkan penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan seperti asma.
7. Memelihara muka daripada terkena bahan kimia yang merbahaya dan pencemaran udara
8. Melindungi kulit dan seterusnya mengurangkan kedutan akibat penuaan .

. KEKURANGAN MENCUKUR JANGGUT .

Mencukur janggut boleh menyebabkan sel sel semula jadi pada bahagian muka terhakis . Perbuatan ini boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi untuk mendapat kanser pada bahagian muka . 


 - KAJIAN YANG DI BUAT -

Mengikut kajian Massachusetts Institute of Technology di Amerika Syarikat yang berjudulThe Amazing Fact of Human Body, didapati janggut lelaki boleh menggalakkan penghasilan hormon testosterone dalam badan yang amat diperlukan bagi kaum wanita... Ia akan menstabilkan kitaran haid seorang wanita selain menggalakkan pertumbuhan telur (ovum kalau tak silap dalam bahasa saintis) wanita. Tau tak apa tu hormon testosteron? 

Hormon testosteron nie satu hormon dalam badan... Kekurangan hormon ini boleh menyebabkan penurunan tahap kecekapan sel-sel otak ( cepat marah, gangguan emosi, mood tak menentu dan lain-lain), berisiko tinggi mengalami penyakit kencing manis, osteoporosis dan lain-lain.... Ia juga penting bagi penghasilan anak-anak... Kerana ia juga boleh meningkatkan tahap kegalakan pasangannya....:)

Caranya macam maner? Hanya perlu diusap janggut itu... SENTUHAN... Jadi, kepada pasangan suami isteri yang mungkin ada masalah berkenaan cahaya mata, boleh la mencuba dengan meminta si suami menyimpan janggut dan belailah janggut tu....he he he... TIDAK PERLU BAGI PASANGAN YANG BELUM KAHWIN!


-------
Subhanallah , banyak juga rahsia disebalik menyimpan janggut ni . 
Entry kali ini mungkin tak sesuai untuk remaja age macam saya tapi boleh recommend dekat ayah , abah , papa , daddy , father , dad , mother . ehh . salah . kaum adam lah senang . 


sisipan gambar kaum adam yang berjanggut mungkin anda kenali .. hehehe

 - Gambar Bawah ni Bakal Suami Aku  ;) -

- Bawah ni gambar Maher Zain lah kan - ;)

- Yang Bawah ni Pulak? cubalah cam sendiri . dia adalah artis malaysia yang baru - ;)



P/S: Sesungguhnya simpan janggut itu sesuatu yang macho! :D

-Sekian-

yang benar :
NurShuhadaBintiIsmail ( @NurShuhadaOEO )














All About Me.


bio tag link misc


The Princess says: Hey Ho~

♦Have fun with the Story.
♦This Is About My Life.
♦Don't COpy Or Hate Me.
♦Thanks Come To My Blog And Please Follow My Blog