( @NurShuhadaOEO )
07:37 Friday, 15 February 2013
8 Sebab Utama Wanita Bertudung Lebih Baik .
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Jangan pernah bilang "tunggu sekejap" untuk menutup auratmu dengan memberikan alasan-alasan popular sebegini. Malaikat maut tidak akan menerima "tunggu sekejap" mu itu biarpun sedetik sekiranya sudah tiba saat mencabut nyawamu. Berikut merupakan 8 sebab utama mengapa wanita yang bertudung itu lebih baik...
1. Tuntutan Agama
Putri Rasulullah menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya." Fatimah Az-Zahra kemudia menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu? "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya."

2. Mengurangkan dosa
Sehelai rambut yang diperlihatkan kepada lelaki yang bukan muhrim, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut SENGAJA diperlihatkan kepada 10 lelaki bukan muhrim, maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda?! Dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?!
3. Lebih pintar dan tenang
Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakain tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak membuatkan otak dapat berfikir dengan cepat dan baik.
4. Tidak membazir
Tidak perlu pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut, beli segala rawatan untuk menjadikan rambut kelihatan cantik. 

5. Lebih sopan dan manis
Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. Maka anda mempunyai 'nilai tambahan' di situ.

6. Rambut lebih tahan lama dan sihat
Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran ultra-ungu (UV) akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampu itu sendiri mengandungi bahan kimia merosakkan.
7. Menjadikan diri anda 'mahal'
Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal yang lain.

8. Lebih dihormati
Wanita bertudung lebih dihormati ramai. Setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi.

Perlu diingatkan bahawa bertudung mestilah berlandaskan tuntutan agama. Bertudung bukanlah satu fesyen terkini, tetapi merupakan suruhan Allah kepada wanita dalam menutup aurat.



sekian.
yang benar ( NurShuhadaOEO )


09:49 Saturday, 9 February 2013
Gembira Kerana Aku Dah Lepas Test JPJ ♥
Assalamualaikum semua.. 
act nak update time 8.2.2013 tapi tak de masa cause happy gila 
balik sampai tertidur keletihan menunggu giliran no 54 daripada 60 orang .
sesi yang ketiga.
pastu kumpulan yang ketiga lepastu aku orang yang last untuk JPJ tu uji..
walaweh seram..

dalam perjalanan nak ke PMKK
aku bertawakal je lah.. semoga dapat JPJ yang baik..
pastu dah smpai pergi kat kaunter tnye aku no berapa..
first time aku dgr dia ckp no 34.. pastu aku keluar
tengok kat kertas yang di tampal kat luar no 54..
jauh beza.. sebab dah takut seram sgt kot sampai telinga pun dah kurang dgr.. haha
pastu dah lme tu baru lah pergi kat tembat bahagian dua yang kat tempat
bukit,parking,3 penjuru..
JPJ nya bagi ceramah lah.. dia ckp kalau dah sampai bukit tu suruh tengok 
rodanya dah betul2 smpai kat tempat kuning nya ke belum pastu jgn suruh JPJ
yang tolong tengokkan. banyak lah dia bagi ceramah..
aku menunggu sampai ade rasa nak ter ter semua.. haha
last2 sampai giliran aku.. dah smpai atas bukit tu..
nak tengok roda kereta dah smpai tempat kuning tu aku tak nampak.. 
pastu JPJ nnya suruh jugak tgok.. dah lah tk nmpk.. mybe sbb pendek sgt kot aku ni.. hahak
pastu aku ckp lah tak nampak kat jpj tu.. last2 jpj tu yang tlg tengokkan.. 
dia ckp dah sampai dah.. pastu dia gelak2.. mybe sbb aku 
sorang yang minta dia tlg tengokkan..sbb sebenarnya tak boleh
minta dia yang tlg tgokkan.. kne tgok sendiri.. haha
nasib aku lps kat bukit tu.. ^_^
pastu time msuk parking pulak.. time nak reverse tu susah nak msuk.. dalam hati aku dah geram gila..
takut je enjin mati kang gagal pulak.. nsib tak mati..
pastu buat lah tiga penjuru pulak..
sme juga reverse dia susah nak msuk..
geram gila.. nsib tak gagal je kat situ..
kalau tak memang aku salahkan kereta tu je lah.. sampai dapat peluang kedua .. haha
lps dah keluar dari kereta tu aku trus bg thu kat JPJ nya yang kereta tu problem.. sbb susah nak reverse pastu dia ckp.. tak pe lagi pun awak dah lulus.. jgn risau.. 
ape jgn risau nya masih belum habis untuk jalan raya,, mesti lah risau...
pastu dah selesai bahagian 2 buat lah bahagian 3 pulak.. untuk jalan raya..
dah lah no 54 lame gila tunggu dri pukul 3 lebih smpai pukul 6 suku..
gila lame .. time tgah tunggu sambil tgok lah budak2 ade yang gagal.. adui belum sempat ke jalan dan baru kat luar pagar dah gagal.. kesian nya..
pastu ade yang sampai kereta kena langgar dri belakang..
pastu JPJ nya ade yang sombong pandang calon tu pun tak.. sombong gila..
pastu ade budak yang gembira dah lulus sampai senyum je memanjang..
macam2 reaksi lah.. sampai lah giliran aku... 

dah msuk kereta.. JPJ terus tnye umur berapa.. aku jwb lah 17 tahun..
dia ckp dah mcm 30.. ish geram gila.. 
pastu aku cek2 lah ape yang patut di cek..
pastu sebelum bergerak tu .. aku baca lah doa naik kenderaan kuat2..
dia tolong aminkan.. :D
pastu sebelum nak keluar tu berhenti lagi sekali mcm biasa lah.. free gear..
pastu tarik handbreak.. aku btulkan lah kerusi lagi sekali.. sebab mcm jauh je padahal dah
betul2 depan dah aku duduk..
JPJ nya gelakkan.. dia ckp pendek sgt.. ish.. nak je sepak2.. aku menjawab lah 
balik ape yang dia kate.. aku ckp mane ade.. pastu dia ckp
aku lah calon yang last untuk di gagalkan.. suke2 je... >.<
pastu dah keluar dri PMKK fone aku bunyi pulak.. pastu JPJ nya 
ckp tu cakap dengan bf nya nanti2 lah kol sbb tengah test.. pastu aku biar je lah fone tu berbunyi bnyk2 kali..
sbb yati yang kol.. haha..
pastu JPJ tu pergi kuatkan radio pastu dia nyanyi..
pastu aku cakap lah " mcm suara tu sedap sangat"
pastu dia ckp kenapa nak belanje karaoke ke?
aku gelak pastu aku ckp lah tunggu saya kaya lah :))
pastu aku tnye "eh budak sekolah dah balik ke?"
JPJ: kenapa?
Aku:takut lah nnti budak nya main lintas ke.. mne thu kan..
JPJ: elah badan besar takut dengan budak kecik..
Aku: eleh dia lagi besar ckp orang pulak..
macam nak sepak2 je JPJ nya..
pastu dah sampai kat tepi sekolah agama sementa ade motor excident.. 
JPJ tu tolong pegang stereng aku haha.. 
pastu dia yang pastikan dah boleh jalan ke belum..
pastu dah lah ade trafik light .. dah lah wane hijau nya lama.. kot2 time aku jalan dia merah
aku bwk lah perlahan.. pastu JPJ nya suruh bawak laju2.. haha.. aku bwk lah laju2.. 
pastu dia ckp ni dah boleh gagalkan dah.. sengal.. dia yang suruh..
pastu time nak tukar lorong tu dpn ade kereta PMKK jugak.. aku pergi potong dia cepat2.. haha.. so aku bangga lah sbb dpt laju dari dia.. aku ckp lah yey.. JPJ nya gelak je..
pastu time trafik light nya merah... aku berhentilah.. pastu dah nak hijau
JPJ nya ckap habis lah enjin mati lah lepas ni.. pastu aku dkap lah dgn nada 
suara yang tak seberapa kuat aku ckp lah jgn lah nanti kalau betul2 mati macam mana. !
pastu nsib baik tak mati.. hehe..
pastu dah nak sampai PMKK tu dia kata wah mcm dah expert je bwk kereta.. 
aku dengan bangga nya cakap "BIASALAH tengok lah sapa SHUHADA kan "
hahaha.. JPJ gelakkan..
sakai.. haha.. lps dah sampai aku dah free gear pastu tarik handbreak
aku ckp lah ALHAMDULILLAH. 
:D
 jengjengjeng  ni lah keputusan dia.. :D heh..


Dan terima kasih :
Allah,Emak,Abah,Kakak,Adik,Acik,
Kawan-Kawan dan jengjengjeng lol.. 
terima kasih sebab doakan :D
 dan terima kasih kepada MR,Lee cause teach me. and thanks kat JPJ
sebab bagi saya LULUS :D hehe 

ALHAMDULILLAH. :D


sekian.
yang benar ( NurShuhadaOEO )











All About Me.


bio tag link misc


The Princess says: Hey Ho~

♦Have fun with the Story.
♦This Is About My Life.
♦Don't COpy Or Hate Me.
♦Thanks Come To My Blog And Please Follow My Blog